magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Újabb tavaszi hírnök a Dráva mentén!
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park zákányi és őrtilosi területén egy igen ritka tavaszi növényünk bontja szirmait: teljes pompájában díszlik a pofók árvacsalán (Lamium orvala). A Nyugat-Balkáni flóratartomány impozáns képviselője itt, hazánkban éri el elterjedésének keleti határát.
   
 
Nevét akár 5 cm-esre is megnövő virágainak különös alakjáról kapta. A Dráva árterülete és a zalai dombok találkozásánál húzódó, úgynevezett Vasút-oldal rejti ezt a pompás növényt. A Vasút-oldal a Nagykanizsa és Pécs között létesült vasútvonal mentén meredek térszínekkel, délnyugati kitettségű domboldalakkal szabdalt terület, ahol bükkel elegyes erdőket találunk. Ezek az erdők sok más védett faj mellett otthont nyújtanak e kivételesen ritkának mondható védett növényfajunknak is. A pofók árvacsalán eszmei értéke 50.000 Ft. Napjainkra hazai állományának jelentős része olyan erdőkben él, amelyek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében vannak – így a faj hazai fennmaradása biztosított.

 

Szöveg: Mezei Ervin
Fotó: Komlós Attila

   
 
2019.05.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design