magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Egy kilogrammos madárfiókák!
 
Az idei év első madárfiókái már elérik az egy kilogrammot. Ők nem mások, mint a rétisasok fiókái. Az előző év novemberében idős, zavartalan erdeinkben épített fészkekben enyhe teleken gyakran már január végén, február elején megkezdik fészkelésüket a rétisasok.
   
 
Az egy-két tojásból álló fészekalj negyven napi kotlása után márciusban kelnek ki a fiókák. Kotláskor és a fiókák születése után egy-két hétig nagyon sérülékeny a fészekalj. Ha emberi zavarás (agancsgyűjtés, fakitermelés, vadászat) miatt a tojó hosszabb időre elhagyja a fészket, akkor a tojások, fiókák megfázhatnak, esetleg azokat a hollók elrabolhatják. Az erdő-és vadgazdálkodókkal történő egyeztetésekkel az emberi zavarás minimalizálható, de az illegális agancsgyűjtés korlátozása szinte lehetetlen. Ebben az időszakban a természetvédelmi őrök, madármegfigyelők is csak messziről, nagy nagyítású távcsövekkel figyelhetik meg a fészket, kizárólag a költés megkezdésének megállapítása érdekében.
Mivel a fiókáknak nagyra, 5-7 kilogrammosra kell nőniük, hosszú időre, három hónapra van szükség a teljes kifejlődésig. A júniusi kirepülés után hetekig, hónapokig együtt marad a család. Azután a fiatalok elindulnak kisebb nagyobb kóborlásaikra, hogy felnőtté válásukkor, 5-6 év múlva valahol fészkelő helyre találjanak. A Somogy megyében fészkelő párok száma 70-80 közé tehető.

Szöveg: Pintér András
Fotó: Szegvári Zoltán
   
 
2019.04.12.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design