magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Élet a Nagydorogi Cikta Majorban: megkezdődött a juhok tavaszi nyírása
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a nagydorogi Cikta Majorban génmegőrzés és területkezelés céljából négyszáz cikta juhot tart. A juhok tavaszi nyírása az elmúlt héten kezdődött.
   
  A birkák egyik értékmérő tulajdonsága az állat gyapjútermelése: annak nyírótömege, fürthossza és magassága. A cikta fajtajellegében az aránylag kistestű juhok közé tartozik, gyapja zsíros, melynek tömege 2-3 kg állatonként. A múlt század elején a textiliparnak még fontos alapanyaga volt a gyapjú. A külterjes állattartás visszaszorulásával sajnos a hazai juhállomány is jelentősen megfogyatkozott, ami különösen érezhető a Dunántúlon. Ennek következtében a gyapjú nagyüzemi feldolgozása mára szinte megszűnt, ennélfogva a birkát nyírni tudó szakemberek száma is megfogyatkozott. Emiatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kitanulták a birkanyírás tudományát és mára már az igazgatóság minden birkatartó telepén ők végzik el ezt az ősi, nehéz fizikai munkával járó feladatot. A nyírás mellett az állatok szükségszerű körmölése is ilyenkor történik.

Szöveg és kék: Kováts László
 
   
 
2019.04.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design