magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Sivatagból őserdő?
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben mintegy ezer hektár erdő művelési ágú terület vagyonkezelője. Igyekszünk az itt lévő nem őshonos, inváziós fajokból álló állományokat lecserélni honos, termőhelynek megfelelő fafajokra.
   
 
Így megteremtjük az olyan társulások alapját, amelyek idővel természetszerű erdővé válhatnak. A Boronka-mellék területének alapkőzete durva szemcséjű homok, ami a növények kezdeti fejlődése szempontjából nem előnyös. Mégis az éves csapadék mennyisége és a talajvíz relatív közelsége ellensúlyozza a mostoha adottságokat. Ennek köszönhető, hogy a nyáron sivatagra emlékeztető területek néhány éven belül beerdősülnek. A talaj hőmérséklete nyáron, amennyiben nincsenek árnyat adó fák, még a felszín alatt 10 cm-re is elérheti az 52 Celsius fokot! A talaj felszínén pedig az erős sugárzástól a csemeték ki is éghetnek. Ez is az egyik oka, hogy sok nyírt ültetünk, aminek fehér kérge visszaveri a napfényt. Jól bírja ezt a szélsőséges termőhelyet a kocsányos tölgy, a csertölgy, a vadkörte, a mezei juhar, a szürke nyár is. Belőlük 14000 darabot ültettünk el tavasszal Nagybajom községhatárban gödrös ültetéssel. Az elmúlt napokban pedig megjött a várva várt eső 5 mm-rel, így bizakodhatunk az ültetés sikerében, a természet megújulásában!

Szöveg: Glacz Róbert
Fotók: Glacz Róbert, Szegvári Zoltán
   
 
2019.04.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design