magyar english
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Védett fajok lelőhelyeinek rögzítése okostelefonnal
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2018 elején azzal a céllal csatlakozott az OpenBioMaps konzorciumhoz, hogy a munkatársak és kutatók által gyűjtött biotikai adatokat egységes, jól átlátható és kezelhető adatbázisban összegezzük. 
   
 
Mivel a konzorciumnak a Debreceni Egyetem és az ELTE mellett több hazai nemzeti park igazgatóság (többek között az alapító Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) is tagja, valamint a rendszer nyílt forráskódú alapokon áll, az egyes résztvevők fejlesztései az egész közösség számára hozzáférhetőek és kölcsönösen segítik a többiek munkáját is. Így van ez az adatbázis, de a mobilos applikáció esetében is, mindkettő folyamatos fejlesztés alatt van a felmerülő felhasználói igények mentén. Egy ilyen jól működő adatbázis fontos segítség a napi természetvédelmi munka, a területkezelés, vagy akár természetvédelmi fejlesztések, pályázatok irányának meghatározása során.

Ez a folyamat idén tavaszra odáig jutott, hogy egy terepen is jól használható androidos alkalmazás révén a Természetvédelmi Őrszolgálat és a Természetmegőrzési Osztály tagjai immár néhány gombnyomással tudják rögzíteni, majd az adatbázisba feltölteni a terepen észlelt védett fajok előfordulási adatait. Az első hetek és az első felhasználók tapasztalati alapján az olyan relatív gyakori fajok esetén, melyeket éppen ezért eddig ritkán monitoroztak célzottan, valamint a ritka és mozgékony, tehát ezért nehezen monitorozható fajok esetében egyaránt növekvő adatmennyiségre számítunk, de a rendszeres tervezett monitoring során is megkönnyíti a terepi munkát az alkalmazás.
 
(Gáborik Ákos)
   
 
2019.03.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design