magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Egy fokozottan védett bagolylepke újabb előfordulása
 
2017-ben megkezdődött a Cún-Szaporcai holtágrendszer monitoringja. Botanikusok, zoológusok vizsgálják több éven keresztül a holtág élővilágának alakulását. 2017. július 17-én esti fénycsapdázással vizsgálták a Kisinci-holtág tegzes faunáját. A tegzesek lárvája vízben fejlődik. Minél több tegzes faj van egy vízben, annál jobb minőségű az adott víz.
   
  A gyűjtésben részt vett Uherkovich Ákos, a pécsi Természettudományi múzeum nyugalmazott igazgatója is. Ő az éjszakai lepkék előfordulását vizsgálta. 22 óra tájékán egy keleti lápi bagolylepke repült a megvilágított lepedőre. A fajnak ez volt a negyedik hiteles adata Baranya megyében.
 
A keleti lápi bagolylepke fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke 250.000 Ft. Szaggatott elterjedésű eurázsiai faj. Közép-Európától a Távol-Keletig foltszerűen fordul elő. Hazánkban főleg az északkeleti országrészben, a Dunántúli-dombságban és a Balaton környéki mocsarakban fordul elő. A hernyó tápnövénye a rekettyefűz levele. A hernyó áttelel és tavasszal bábozódik be. A lepke júnuis-júliusban repül. Mivel rekettyefűz sokkal több helyen előfordul, mint ahol a keleti lápi bagolylepke megtalálható, ezért a szakemberek feltételezik, hogy a hernyó átteleléséhez speciális mikroklímára van szükség.
 
(Kép forrása: www.leps.it)
   
 
2017.08.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design