magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Gólyafiókák szerencsés megmenekülése
 
Az egyik több éve lakott baranyai fehér gólya fészek tavaszra részben leesett. A visszatérő madarak nem javították ki a régit, helyette inkább újat építettek a szomszéd villanyoszlopra.
   
  Ilyen esetben nem szabad megzavarni a fészkelést, meg kell várni, míg a fiókák kirepülnek. A költés zavartalanul folyt, míg egy július végi vihar kis híján tönkretette. Egy éjszaka olyan erejű szél söpört végig a környéken, ami a fészket az oszlopról rátolta a villanyvezetékekre. Reggel a fiókák az így áthelyezett lakhelyükön álltak. A szülők tovább etették őket, mintha otthonuk nem a két oszlop között félúton lógna a levegőben.

Az áramszolgáltatás zavartalanságának biztosítása miatt el kellett távolítani a fészket és a fiókákat a drótokról. A kisgólyák már elég nagyok voltak, becslésünk szerint kb. egy hét múlva kirepülnének. Ez a tény kizárta annak a lehetőségét, hogy emelőkosaras autó segítségével szedjük ki őket. Úgy döntöttünk, a szakasz áramtalanítása után lentről próbáljuk rávenni a fiatal madarakat egy kis repülésre. Igyekezetünk minket is meglepő sikerrel járt. A két madár, némi levegőben történő evickélés után, a fészek helyén maradt kis rőzsekupacon, az oszlop tetején landolt. A gólyaszülők ezután itt nevelték őket, még kevés ágat is hordtak alájuk.

Ma már csak éjszakázni járnak vissza, nappal a közeli réten táplálkozik az egész család.
 

   
 
2017.08.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design