magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
51 gólyafióka kapott gyűrűt Baja térségében
 
Idén június 15-én ismét megszervezésre és lebonyolításra került a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése, azaz a Gólya Road Show.
   
  A Road Show ezúttal is nyitott volt az érdeklődők számára. A meleg időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban több mint 550 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését. Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményről az M1 Híradó, az MTI fotósa, a Bajai TV, a Petőfi Népe és több internetes portál is beszámolt.
 
Az eseményen 10 településen, összesen 18 fészeknél 51 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A költésben nagy szórás mutatkozott, hiszen amíg Csátalján éppen gyűrűzhető méretűek voltak a fiókák, addig Dávodon és Szeremlén egy-egy fióka már túlságosan nagynak (és bátornak) bizonyult a színes gyűrűzéshez, így azok biztonsági okok miatt nem lettek megjelölve.
 
Az idei évben 3 fióka volt a jellemző fészkenként, de a bajai fészekben 5 fióka cseperedik. A tavalyi évhez képest jobb, míg általánosságban erős közepes volt az idei fiókaátlag (2,84 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.
 
A fióka-számok alakulása Baja térségében:
2 fiókás fészek – 6 db
3 fiókás fészek – 8 db
4 fiókás fészek – 3 db
5 fiókás fészek – 1 db


A nap során három öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:
 
Jelenleg költ Gyűrűzve Gyűrűzés éve Korábbi leolvasás
Hercegszántó SZLOVÁKIA ? 3x Hercegszántó
Hercegszántó Szeremle 2011 4x Hercegszántó
Sükösd    Báta 2012 5x Sükösd


Gyülekeznek az óvodások, kisiskolások a nagybaracskai helyszínen (Fotó: Mórocz Attila)
 
Hatalmas élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt (Fotó: Pallos-Rózsa Anita)
 
Több öreg madár gyűrűjét sikerült leolvasnunk, ezúttal is beazonosításra került egy Szlovákiában jelölt gólya, az egyik hercegszántói fészken (Fotó: Mórocz Attila)
 
Gólyafiókák a bátmonostori fészeknél (Fotó: Mórocz Attila)
 
A térség egyetlen 5-ös fészekalja, Baján (Fotó: Mórocz Attila)
 
Az öreg madarak a gyűrűzéseket követően szinte azonnal visszatértek a fészkekhez (Fotó: Mórocz Attila)
 
 A rendezvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS)
szervezésében, valamint a DÉMÁSZ támogatásával valósulhatott meg.
   
 
2017.06.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design