magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Mentés
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Együttműködés a régészeti lelőhelyek védelme érdekében
 
A Mecsek déli lábánál található régészeti lelőhelyek védelme érdekében közös területellenőrzést tartott a BAMKH Pécsi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának régészeti felügyelője és a Pécsi Tudományegyetem régésze a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjaival.
   
  Magyarországon a Természetvédelmi Őrszolgálat kiemelt feladata a védett természeti területek és a védett természeti értékek őrzése, megóvása, károsításának megelőzése, de 2005 óta a régészeti lelőhelyek és leletek védelme is.

Szajcsán Éva régészeti felügyelő, valamint Szabó Máté régész tájékoztatták a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjait a régészeti lelőhelyek állapotáról, valamint a lelőhelyeket érintő illegális fémkeresős tevékenységről, és az azokból eredő lelőhelybolygatásokról.

A régészeti lelet minden esetben a Magyar Állam tulajdona, azt be kell szolgáltatni. A régészeti lelőhelyen a kutatási tevékenységet egyértelműen szabályozzák a jogszabályok. A régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. kormányrendelet szabályozza, hogy milyen estekben használható fémkereső eszköz. A műszernek a hivatás gyakorlásához szükséges használata, a feltárásra jogosult intézmény által fémkereső műszerrel végzett lelet- és lelőhely-felderítés, hadtörténeti örökség helyszín felderítése, tervszerű lőszermentesítés, közmű-nyomvonal keresése, háborús kegyelettel összefüggő feltárás, exhumálás bejelentési kötelezettséggel jár. A fémkereső használata minden egyéb esetben engedélyhez kötött, amihez az igénylést a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani.
 
A nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatai működési területeiken jogosultak a régészeti lelőhelyek és leletek védelme érdekében az engedélyeket ellenőrizni, annak hiányában intézkedni és eljárást kezdeményezni.
   
 
2017.03.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design