magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Fekete gólya LIVE!
A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenci Tájegységében található egyik fekete gólya fészeknél elhelyezett kamera képe ide kattintva tekinthető meg!
 
Mentés
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Folytatódhat a DanubeParks együttműködés
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közel egy évtizede dolgozik szoros együttműködésben a Duna mentén működő hazai és külföldi természetvédelmi szervezetekkel. Ennek keretében már két nemzetközi pályázat is lezárult és most a Duna Transznacionális Program keretében egy újabb, két és fél évre szóló projekt veszi kezdetét DANUBEparksCONNECTED címmel.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A projekt nyitóeseményére a németországi Ingolstadtban február harmadik hetében került sor. A pályázat távlati célja, hogy elmélyítse a kooperációt nemcsak a természetvédelmi szereplők között, de a területen dolgozó más érintettekkel, vízügyi szervezetekkel, erdészetekkel, hajózási szakemberekkel is.

A következő két és fél évben több területen is konkrét természetvédelmi tevékenységek indulnak. Ezek közül elsőként a dunai szigetekkel foglalkozó projektelemet emeljük ki. Bár a folyó medrének természetes alakulását a szabályozási munkák gyakorlatilag megszüntették, még a mai napig is formálódnak kisebb szigetek, zátonyok, amelyek aztán természetes úton benövényesednek. A pályázat során a Duna teljes hosszában felmérésre kerülnek az ilyen természetes állapotú, úgynevezett „vad” szigetek, amelyek gyakorlatilag egyfajta ökológiai folyosót is alkotnak. A felmérés célja a természeti értékek leltárán túl annak megállapítása is, hogy milyen módon lehet hosszabb távra is megőrizni ezen szigetek háborítatlanságát, továbbá önkéntesek bevonásával a szigeteken felhalmozódó szemét összegyűjtését is tervbe vettük.

A szigetek mellett a madarak és a denevérek védelme szerepel a projektben. Az előbbiek esetében a hullámtéren található elektromos vezetékek madárbaráttá tétele a cél, míg a denevérek esetében egy átfogó felmérés készül arról, hogy milyen élőhelyek a kulcsfontosságúak a Duna menti populációk számára. A Duna mente természetvédelmi értékeit szeretnénk minél közelebb hozni a nagyközönséghez, ezért például közös kerékpározást tervezünk a töltéskoronán.

A pályázat koordinálását az ausztriai Donau-Auen Nemzeti Park vállalta, és 15 projektpartner dolgozik a pályázat megvalósításán. A projekt teljes költségvetése 3.085.412 €, ebből Igazgatóságunk részesedése 199.272 €. A pályázat időtartama 2017. január 1 – 2019. június 30.

A pályázatról további információk az alábbi weboldalon érhetők el:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danubeparksconnected
 
Project co-founded by the European Union (ERDF, IPA founds)
 

(Kép: Carl Manzano, az osztrák Donau-Auen Nemzeti Park igazgatója megnyitóbeszédét tartja)
Mentés
   
 
2017.02.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design