magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Facebook
Videók, fotók
 
 
 
 
 
NATURA2000 fenntartási tervek
 
KooKoo - az éneklő óra

Fontos
A honlapon található fotók szerzői jogi oltalom alatt állnak. Felhasználásuk, másodközlésük csak írásos megállapodás aláírását követően lehetséges.

Jelen honlap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapja (www.ddnp.hu). Az egyéb más oldalakon található, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal kapcsolatos információkért nem vállalunk felelősséget.
 
Programjainkon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programokon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programokon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.
Felelős állattartással a természetvédelemért
 
Az egyik nagy természetvédelmi probléma, melyre a mai napig nincs megoldás, a házi macskákhoz kötődik. Szinte minden falusi porta, városszéli családi ház udvarának elengedhetetlen tartozéka a macska. A háztáji rágcsálók kordában tartása miatt vagy csupán kedvtelés céljából tartott házi kedvenc azonban nem áll meg az udvar kerítésénél.
   
  Bármennyire is jól tartjuk, prémium minőségű eledellel kényeztetjük, a macska vadászösztönét a háziasítás nem nyomta el. Sok esetben a gazdik nem is sejtik, hogy doromboló kedvencüknek van egy másik élete is. A házi macskák bizony vadásznak, így rengeteg védett énekesmadár esik áldozatul.

Más természetű, szintén a kivadult házi macskákhoz kötődő probléma a vadmacskákkal való kereszteződés. Egyes kutatók szerint a Kárpát-medence vadmacska populációjában már nincsenek genetikailag tiszta egyedek. Vagyis ma Magyarországon nem él olyan vadmacska, melynek ne lenne legalább egy házi macska őse. A nagyon hosszú ideje jelen lévő, és nem csökkenő kereszteződések rontják a genetikai sokféleséget, mely hosszútávon mindenképpen a vadmacskák kárára válik.

Mindkét problémára hatékony megoldást csak a felelős állattartás hozhat. A házi kedvencek ivartalanítása egyrészt megakadályozza a nem kívánt szaporulatot, másrészt az ivartalanított kandúrok nem kalandoznak el a vadmacska nőstények után, illetve az ivartalanított házi nőstények sem csábítják a vadmacska kandúrokat pacsmagolási időszakban.

Mindenképpen fontos cél, hogy macskánk kalandozásait megakadályozzuk, hiszen kedvencünk élete és egészsége a mi felelősségünk.

Csak akkor vágjunk bele a macskatartásba, ha ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk. Természeti értékeink, őshonos állatvilágunk nem csorbulhat az emberi felelőtlenség miatt.

Fotó és szöveg: Völgyi Sándor

Mentés
   
 
2017.02.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design