magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
NATURA2000 fenntartási tervek
 
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

Mentés
Mentés
KooKoo - az éneklő óra

Videók, fotók
 
 
 
Mentés
» Természetvédelmi kezelés » Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon
Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon
 

 

A magyarországi természetközeli gyepterületek európai viszonylatban is kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselnek. Jelentős részük ún. másodlagos gyep, vagyis az elmúlt évezredek kíméletes tájhasználatának köszönheti létrejöttét. Fenntartásuk, gazdag élőviláguk megőrzése továbbra is az emberi használat módján múlik.

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai nem kedveztek a hazai gyepek megőrzésének. Összterületük például csupán 2005-ben 2,7 %-kal csökkent (forrás: KSH). Eltűnésük oka elsősorban a szántóvá alakításuk, illetve a fásításuk. Gyakori, hogy a használatuk szünetelése miatt spontán cserjésedés, erdősödés indul be rajtuk. Természetvédelmi értékük csökkenését eredményezi számos, napjainkban országszerte általánosan jellemző helytelen gazdálkodási gyakorlat is.

A fenti komplex problémakörre keres megoldást a "Pannon gyeptípusok élőhelykezelése Magyarországon" című LIFE-Nature projekt. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három mintaterülettel vesz részt a projektben, ezek a Dél-Mezföld Tájvédelmi Körzet Területén a Nagydorogi Szenes-legelő és a Leányvári-völgy, valamint a Nemzeti Park területén a Darányi-borókás.

Link: www.grasshabit.hu

   
 
2009. 05. 13. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design