magyar english
Térkép

 
 
 
Mentés
Mentés
Tanösvény vezető füzetek
 
"LETÖLTHETŐ TANÖSVÉNYEK"

  
NATURA2000 fenntartási tervek
 
Nemzeti Parki Termékek


Kattintson a logóra!

Mentés
Mentés
KooKoo - az éneklő óra

Videók, fotók
 
 
 
Mentés
» Somogy » Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet
 
A Belső-Somogyban elhelyezkedő Boronka-mellék erdők borította, vízfolyások szabdalta területe igen változatos növényvilággal rendelkezik. A lápoktól a száraz homoki gyepekig a legkülönbözőbb növénytársulások képviseltetik magukat. A természeti értékek fennmaradásában az is közrejátszott, hogy a második világháborúban a németek háromszoros aknazárat telepítettek a területre, melyet 1956-ig folyamatosan szervezett aknaszedő alakulatok semlegesítettek. Az erdőben ismét éledeznek a hajdani puszták: Cserfekvés, Virágospuszta, Szőkepuszta, Háromház, Kopárpuszta, Kakpuszta.
A terület természeti értékeit szakvezetéses túrákon fedezhetjük fel. A kisvasutas kirándulás alkalmával barangolhatunk a valamikori puszták helyén, egykor sokak által lakott tájban, ahol ma erdők zöldellnek, patakok csordogálnak. Felkereshetjük az egykori második világháborús frontvonal maradványait is.
A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén a Zselici Csillagoségbolt-parkhoz hasonlóan alacsony a fényszennyezés, így itt is remek lehetőség kínálkozik éjszakai csillagnéző túrák megtartására.

 

Tőzike tanösvény

A 2011-ben átadott Tőzike tanösvény végigjárása során terepi megfigyelések útján a látogatók új ismeretekkel gazdagodhatnak. A táj minden évszakban változatos: tavasszal virágokban gyönyörködhetünk, nyáron hallgathatjuk a patak hősítő csobogását, ősszel a lombszíneződést és a gombákat figyelhetjük meg, a téli hóban állatok nyomaira bukkanhatunk.
A túra során az érdeklődők számos érdekes információt hallhatnak a területen található változatos társulásokról – a tölgy-kőris-szil ligeterdőkről, a gyertyános tölgyesekről, a lápokról, mocsarakról – és azok különleges élővilágáról.
A tanösvény az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével vagy szakvezetéssel járható be.
 


Eltűnt puszták nyomában tanösvény

A 2013-ban átadott tanösvény a Mesztegnyői Erdei Vasút kakpusztai végállomásától indul. A tanösvényt bejárva a látogatók megismerhetik a terület természeti értékeit és a hajdani puszták életét. Az egykori településeken áthaladva a még meglévő házakat, romokat, feszületeket lehet megtekinteni.
A tanösvény az ide kattintva letölthető vezetőfüzet segítségével vagy szakvezetéssel járható be.
A tájvédelmi körzetbe látogatók garantált túrák, illetve előzetes egyeztetés alapján megtartható programok közül választhatnak.Kisvasutazás és túra a Tőzike tanösvényen

A túrára erdei kisvasúttal indulnak a résztvevők Mesztegnyőtől a kakpusztai végállomásig, ezt követően gyalogosan járják be a tanösvényt. A valamikori puszták helyén, egykor sokak által lakott tájban napjainkban már embertől szinte háborítatlan fiatal és öreg égeresek, tölgyesek mélyén, olykor patakok, lápok mellett haladva ismert és ritkán látott növényfajokkal találkozhatnak a látogatók. A kellemes séta során kis szerencsével számtalan virágzó növényfajt – kakasmandikót, májvirágot, farkasboroszlánt, tavaszi csillagvirágot és tavaszi tőzikét – is meg lehet csodálni.
Program időtartama: 3-4 óra + 2x1 óra kisvasutazás
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Mesztegnyő, kisvasút állomás
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport; 20 fő felett: 600 Ft/fő + kisvasút jegyára
Hasznos: Fontos a szúnyogok és kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása.

 

Kisvasutazás és túra az Eltűnt puszták nyomában tanösvényen

A mesztegnyői állomásról a résztvevők kisvasúttal indulnak a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe. A kakpusztai végállomástól gyalogosan sétálva ismerhetik meg a terület természeti értékeit. Az egykori településeken áthaladva a még meglévő házakat, romokat, feszületeket lehet megtekinteni. A régi történetek segítségével megelevenednek az egykori puszták, ma erdős terület mindennapjai. A résztvevők a II. világháború nyomaival is találkozhatnak a túra során.
Program időtartama: 4 óra + 2x1 óra kisvasutazás
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Mesztegnyő, kisvasút állomás
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport; 20 fő felett: 600 Ft/fő + kisvasút jegyára
Hasznos: Fontos a szúnyogok és kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása.
 
 

Információ, jelentkezés a programokra:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu

 
   
 
2016. 12. 02. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design